Handleidingen

Inleiding

Een Synology NAS Server doet voor velen dienst als fileserver. Aangezien dit betekent dat deze dan de voornaamste locatie is waar belangrijke bestanden worden opgeslagen, moet er ook gedacht worden aan een goede backup-strategie. In dit artikel geven we een mogelijke strategie, waarbij we het 3-2-1-principe voor backups toepassen


3-2-1-principe

Dit principe geldt als de minimum vereisten voor een goede backup-strategie:

  • Zorg dat je van elk bestand minstens 3 kopieën hebt (waarbij het origineel als 1 kan tellen)
  • Zorg dat je deze opslaat op minstens 2 verschillende mediums
  • Waarvan er minstens 1 off-site bewaard wordt (dit kan in de cloud zijn)

Enkele mogelijke backup-doelen

1. Lokale kopie (externe harde schijf)

Zoals we in de inleiding aangaven, gaan we er vanuit dat de fileserver zelf de “master” van de files is. Dit op zich kan al gelden als een eerste kopie van de bestanden, maar een mooie aanvulling hierbij is het maken van een backup op een externe harde schijf, rechtstreeks verbonden met de Synology NAS Server. Deze is het snelst om te maken aangezien de harde schijf rechtstreeks aan je “master” hangt en het geeft de mogelijkheid heel snel een backup terug te zetten (wat bij een offsite-backup uiteraard langer kan duren bij grotere (hoeveelheid) bestanden).

Opmerking: Wie gebruik maakt van een synchronisatie van de bestanden op de Synology NAS Server naar bijvoorbeeld een computer, maakt in principe ook een kopie van dit bestand. Hiervoor moet de computer echter wel ingeschakeld zijn en mag geen gebruik gemaakt worden van “smart-sync” waarbij niet alle bestanden op de computer worden opgeslagen, waardoor wij dit even niet als een volwaardige backup beschouwen. Als de computer natuurlijk 24/7 actief is (en niet in slaap valt) en alle bestanden volledig worden gesynchroniseerd, dan kan dit ook meetellen als kopie van de bestanden.

2. Off-site backup-Synology

Om ons te beschermen tegen een catastrofaal verlies van onze gegevens (bijvoorbeeld bij een brand in de locatie van de Synology NAS Server), hebben we een off-site backup nodig. Als we hierbij graag volledige controle houden over onze gegevens en deze in geval van problemen heel snel willen kunnen benaderen, is het maken van de backup op een eigen off-site Synology NAS Server een goede optie. Aangezien deze enkel als backup wordt gebruikt, kunnen we gerust een model met slechts 1 harde schijf gebruiken, waardoor de kost beperkt is. Deze kan dan worden geplaatst in een extra locatie, voor een KMO kan dit bijvoorbeeld bij de zaakvoerder thuis.

Opgelet: Het maken van backups neemt uiteraard de nodige bandbreedte in beslag. Ook al maken de huidige backup-programma’s gebruik van deduplicatie en incrementele backups, toch is het aan te raden om een internet-abonnement zonder volume-limiet te gebruiken.

3. Cloud-backup

Heel vaak wordt een Synology NAS Server gekozen net om de cloud te vermijden. Zowel het vermijden van een terugkerende kost als het volledig onder controle willen houden over waar je bestanden worden opgeslagen kunnen hier meespelen. Toch kan voor dit laatste argument een oplossing gevonden worden, in de vorm van client-side encryptie. Hierbij worden bestanden eerst versleuteld en vervolgens in de cloud opgeslagen, waardoor de bestanden enkel met het correcte wachtwoord (of reservesleutel) kunnen worden teruggehaald.


Applicaties

Synology heeft out-of-the-box een aantal applicaties beschikbaar voor het maken van backups:

  • Hyper Backup: De voornaamste applicatie voor het maken van backups met veel mogelijkheden zoals het maken van een backup elk uur (of minder frequent), client-side encryptie, backuppen van interne Synology-applicaties, backuppen van meerdere versies (met een “smart rotation” om niet elke versie van het bestand maar wel ook oudere versies te houden) en ondersteuning voor heel wat cloud-services:
  • Cloud Sync: Deze tool is ontworpen om bestanden te synchroniseren met een cloud-account maar kan ook dienst doen als backup. Het ondersteunt wel slechts 1 versie maar zal wel elk bestand meteen synchroniseren (tegenover bijvoorbeeld een backup elk uur), waardoor dit voor sommige doeleinden nog beter geschikt is. Cloud Sync ondersteunt ook client-side encryptie, waardoor de bestanden die worden opgeslagen onleesbaar zijn als het juiste wachtwoord niet gekend is. Aangezien Cloud Sync ook heel wat cloud-diensten ondersteunt, kan bijvoorbeeld een abonnement van Office365 waarvan OneDrive niet gebruikt wordt, dienst doen als backup-bestemming zonder extra kost.
  • Glacier Backup: Deze applicatie heeft slechts 1 doel en dat is het maken van backups op Amazon Glacier. De tool ondersteunt ook geen client-side encryptie maar het platform is speciaal gemaakt om archieven op te bewaren (de naam verwijst naar de vergelijking met een gletsjer, waar ingesloten objecten jarenlang in het ijs vast worden gehouden). Er is geen kost voor inkomende transfers (wat bij sommige andere platforms wel het geval is), de bewaarkost is laag maar je zal wel betalen om de files terug op te halen (en het kan zijn dat dat niet “instant” is maar even duurt) of te deleten. Geen goede locatie voor bestanden die vaak wijzigen dus maar wel om archiefmappen veilig te stellen.
  • USB Copy: De naam van deze tool dekt de lading, het is specifiek ontworpen om een kopie van bestanden te maken op een USB-opslag. Hoewel meerdere versies ondersteund worden en er specifieke functies (zoals enkel het opslaan van de bestanden) zijn die als backup kunnen worden gebruikt, is het eigenlijk een kopie-tool om bijvoorbeeld de inhoud van een USB-stick meteen op een bepaalde locatie te kopiëren bij het koppelen aan je Synology NAS Server.
  • Synology Drive ShareSync: Tot slot vermelden we nog even de applicatie die de inhoud van een bepaalde map kan synchroniseren naar een andere Synology NAS Server waarop Synology Drive geïnstalleerd staat. Dit wordt voornamelijk gebruikt als synchronisatie (bijvoorbeeld wanneer er op meerdere fysieke locaties gewerkt wordt) maar zoals we bij de lokale kopie al vermeldden, kan dit ook aanzien worden als een kopie van een file.

Tot slot

De verschillende backupdoelen kunnen gecombineerd worden om een goede 3-2-1-strategie te bouwen, afhankelijk van wat beschikbaar is. Er zijn verschillende tools beschikbaar out-of-the-box maar er bestaan ook toepassingen van 3e partijen die werken op een Synology NAS Server om het doel te bereiken. Zolang de basisprincipes van 3-2-1 worden gerespecteerd, kan er op beide oren worden geslapen!