Adviezen

Inleiding

De wereld van de NAS Servers is heel uitgebreid en elk merk heeft heel wat modellen ter beschikking waardoor men soms door het bos de bomen niet meer ziet. Wij krijgen regelmatig de vraag welke NAS nu “de beste” is maar die vraag is moeilijk te beantwoorden, aangezien elk model een andere doelgroep heeft. In dit artikel lichten we toe wat de keuze bepaalt en welke reeksen ontwikkeld werden voor welk doel.


1. Formfactor = “enterprise or not”

De eerste keuze is wellicht de meest makkelijke aangezien de formfactor bepaald wordt door de grootte van het gebruik. Hierin is de keuze verdeeld in 2 groepen: Rack-gemonteerd of Desktop

Rackgemonteerd

Gaat het over een NAS voor heel grote omgevingen, met héél veel gebruikers en heel wat schijven, dan is een NAS die in een rack wordt geplaatst een logische keuze.

Bij Synology worden de rack-gemonteerde NAS Servers aangeduid met de modelcodes RS (RackStation), FS (FlashStation), SA (Scalable Architecture = SAS-schijven), UC (iSCSI) of HD (High Density, de grote hoeveelheden data) en zijn deze allemaal bedoeld voor veeleisende omgevingen. Aangezien deze enterprise-modellen eigen sterktes en doelen hebben, gaan we hier in dit artikel niet verder op in, maar gaan we verder met de desktop-modellen

Desktop

Aangezien een rack lang niet in elk (minder groot) bedrijf te vinden is en al helemaal niet vaak voorkomt in particuliere woningen, is een desktop-model nog altijd de meest gekende soort NAS Server.

Bij Synology worden praktisch alle Desktop-modellen aangeduid met de modelcode DS, enkel de modellen specifiek voor video-surveillance (ook wel NVRs genoemd) worden aangeduid met de voorletters DVA.


2. Aantal schijven = hoeveelheid data + bescherming

Aangezien de harde schijven in een NAS Server een grote kost betekenen bij de aankoop ervan (en een NAS Server die meer schijven aankan ook duurder is), is het belangrijk om hierin een verstandige keuze te maken. Harde schijven bestaan er (op het moment dat dit artikel wordt geschreven) in groottes van 1TB tot 22TB (NAS-SSDs zijn er tot 4TB) maar naast de benodigde hoeveelheid data, moet ook rekening worden gehouden met het eventuele uitvallen van een harde schijf. Wij geven alvast enkele ideetjes hierover mee:

1 harde schijf (b.v. DS118 of DS120J)

Aangezien bij een NAS met 1 schijf de volledige inhoud verloren kan gaan bij een crash van de harde schijf, raden we een dergelijk model enkel aan om kennis te maken van een NAS Server, om nieuwe zaken te proberen en/of als er van alle gegevens een extra backup wordt gemaakt op bijvoorbeeld een USB-schijf of in de cloud. Dit soort NAS kan ook wel gebruikt te worden als backup-NAS aangezien er altijd nog de originele kopie van de bestanden is.

2 harde schijven (b.v. DS223, DS220j, DS723+)

Wanneer er 2 harde schijven aanwezig zijn, kan de NAS Server beveiligd worden tegen uitval van één van de schijven, wat samen met een goede backup-strategie een goede basis vormt voor een systeem dat voor belangrijke data van kleinere omgevingen wordt gebruikt.

4 of 5 harde schijven (b.v. DS418, DS923+, DS1522+)

Een NAS Server met 4 of 5 schijven is ideaal voor bijvoorbeeld een KMO die flink wat data te stockeren heeft en waarbij 1 of 2 schijven mogen uitvallen (afhankelijk van de configuratie) terwijl de initiële aankoop niet gigantisch is. De prestaties zullen grotendeels door de reeks bepaald worden maar grotere NAS Servers zijn meestal ook krachtig genoeg om meer te doen dan enkel opslag van bestanden.

6 of meer harde schijven (b.v. DS1621+, DS1821+, DS3622xs+)

NAS Servers vanaf 6 harde schijven zijn er specifiek op gericht om grote hoeveelheden data de bevatten, in combinatie met de nodige bescherming tegen uitval. De aankoop van de harde schijven vergt meestal een flink budget maar ze zijn ideaal voor mensen of bedrijven die grote hoeveelheden data verwerken, zoals fotografen, video-editors of architecten.

Opmerking: Er moet ook altijd gekeken worden naar de verwachte toekomstige noden bij het bepalen van de hoeveelheid data. Hierbij kan ofwel een grotere NAS Server worden voorzien waarvan nog niet het volledige potentieel aan harde schijven wordt aangekocht of er kan gekeken worden naar uitbreidingsmodellen (zoals de DX1222 of de DX517) die aan sommige modellen NAS Servers kunnen worden gekoppeld voor meer opslag, zie ook punt 4 in dit artikel

Belangrijk: Een beveiliging tegen uitval van 1 of 2 harde schijven is geen vervanging voor een goede backup-strategie! Lees ons artikel 3-2-1 Backup-strategie met Synology voor meer info.


3. NAS-reeks = doel van het systeem

Aangezien een verschillend soort gebruik van een NAS Server andere eisen heeft qua benodigde processor en geheugen, hebben fabrikanten reeksen gemaakt die specifiek bedoeld zijn voor een bepaald soort gebruik. Een overzichtje:

J-reeks

Om te zorgen dat iedereen kennis kan maken met een NAS Server, heeft Synology een speciale reeks J ontwikkeld. Deze hebben minder krachtige hardware aan boord maar zijn ideaal om kennis te maken met de producten

Value-reeksen

Wanneer een Synology type-nummer eindigt op een nummer (= dit is het jaar waarin de NAS Server eerst verschenen is) zonder toevoeging, dan is dit een goede all-round NAS Server met een gemiddelde prijs

Plus-reeks

De modellen die een + hebben op het einde, zijn krachtiger en hebben ook meestal wat extra functionaliteiten zoals de mogelijkheid om SSD Cache toe te voegen. Deze reeksen zijn zeker aan te raden wanneer de NAS Server ook andere rollen heeft naast enkel het opslaan van bestanden

Wij zullen in de meeste gevallen een model van de Plus-reeks aanraden omdat we merken dat gebruikers met goedkopere hardware na een tijdje tegen limieten aanlopen als ze meer pakketten installeren op hun Synology


    4. Uitbreidingseenheid voor meer ruimte

    Aangezien modellen die meer schijven ondersteunen ook duurder zijn, is het voor veel gebruikers aan te raden om te starten met een kleiner model. Wanneer de dataopslag echter stijgt, kan er alsnog uitbreiding nodig zijn. Er kan dan gekozen worden om de bestaande schijven te vervangen maar sommige modellen ondersteunen ook het gebruik van één of meerdere uitbreidingseenheden. Deze toestellen zien er uit als een NAS Server maar hebben enkel hardware aan boord voor het toevoegen van schijven, ze hebben geen eigen processor of werkgeheugen. Dergelijke uitbreidingseenheden zijn te herkennen aan de voorletters DX (Disk eXtension) bij desktop-modellen of RX (Rack eXtension) bij de rack-modellen.

    Tip: Het eerste cijfer (of de eerste 2 cijfers) van een Synology model duidt altijd aan hoeveel de maximale hoeveelheid ondersteunde schijven is. Zo is de DS723+ een model met 2 schijven waaraan een uitbreidingseenheid van 5 schijven geconnecteerd kan worden, om zo samen tot de 7 te komen.


    Tot slot

    Binnen de verschillende reeksen zijn er nog wat verschillen tussen de modellen maar dit geeft al een beeld waarmee rekening gehouden dient te worden bij het maken van een keuze.

    Synology biedt zelf een NAS Selector aan die kan helpen bij het maken van de juiste keuze maar uiteraard staan wij ter beschikking bij het bepalen van de ideale NAS Server voor uw gebruik!