Inleiding
Synology NAS Servers staan erom bekend heel lang mee te gaan, ze krijgen meestal nog bijna 10 jaar upgrades naar de nieuwste versie van DSM (het door Synology ontwikkelde besturingssysteem, gebaseerd op Linux). Toch komt er voor elk toestel ooit een moment waarop dit niet meer gebeurt, of is er een andere reden om sneller over te schakelen naar een nieuwer model (b.v. nood aan krachtiger hardware of een hardwareprobleem waarvan de reparatie duurder uitvalt dan de aanschaf van een nieuw model). Veel mensen zien op tegen het migreren van hun systeem vanuit de gedachte dat dit heel moeilijk of tijdrovend is, maar dit is niet altijd het geval. We zetten even enkele mogelijke migratie-mogelijkheden op een rij, met hun voor en nadelen!
Migratie via schijfwissel (Drive Migration)
Dit is nog een (te) weinig bekende mogelijkheid maar wanneer schijven van een oude Synology NAS Server in een nieuwer model worden geplaatst, dan zal Synology dit in de meeste gevallen detecteren en voorstellen om deze te migreren. Hierbij zullen alle instellingen zoveel mogelijk worden overgenomen en zal ook de data niet gewijzigd worden. Dit is veruit de makkelijkste methode indien er bijvoorbeeld naar een nieuwere versie van hetzelfde model wordt overgeschakeld.
Migratie via migratie-tool (Migration Assistant)
Indien een schijfwissel geen optie is, dan kan de Migration Assistant gebruikt worden om alle gegevens van de oude naar de nieuwe Synology NAS Server over te zetten. Dit systeem werkt heel goed en is dankzij een wizard heel gebruiksvriendelijk. Tijdens de migratie blijft de oude NAS beschikbaar en nieuwe gegevens worden ook automatisch naar de nieuwe NAS gekopieerd, tot de gebruiker bevestigt dat de migratie kan afgerond worden. Hierbij zullen de services op de oude NAS worden uitgeschakeld zodat die niet per ongeluk gebruikt worden, op dat moment heeft de nieuwe NAS alle instellingen en data overgenomen.
Migratie via Configuration Backup & Hyper Backup
Als een manuele migratie de enige optie is, dan zijn er gelukkig wel enkele hulpmiddelen om dit wat makkelijker te maken. Het gebruik van Configuration Backup (Controlepaneel => Backup & Restore) kan de meeste systeeminstellingen opslaan, zodat die op de nieuwe NAS kunnen worden overgenomen. De data en eventueel instellingen van bepaalde pakketten kunnen worden gebackupt met behulp van Hyper Backup, om ze daarna te restoren op de nieuwe NAS.
Tot slot
Welke migratie het beste werkt hangt af van de situatie, Synology heeft er zelf ook een interessant artikel over gepubliceerd.