Adviezen

Inleiding

Een goede backup-strategie (3-2-1, zie ook ons artikel hierover) schrijft voor dat minstens één exemplaar van elk bestand moet worden opgeslagen op een andere fysieke locatie dan waar het origineel zich bevindt. Dit is logisch aangezien brand maar ook een stroompiek op een locatie of diefstal ervoor kunnen zorgen dat naast het origineel ook de backups verloren gaan. Grote bedrijven zullen vaak 2 datacentra op verschillende locaties gebruiken hiervoor, maar voor de modale gebruiker of kleine bedrijven is dit te complex en te duur. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden die ook voor kleinere gebruikers bruikbaar zijn, hieronder een overzichtje.

  • We baseren ons voor onderstaande mogelijkheden op Hyper Backup, het standaard pakket van Synology voor backups, waarin zaken als multi-versie backups, encryptie en backup van pakketten voorzien zijn

1. Cloud-opslag

Hyper Backup biedt mogelijkheden om bestanden te backuppen richting een aantal cloud-providers zoals Google, Dropbox en Amazon Web Services. Ook Synology biedt zelf ook cloud ruimte aan, onder de benaming C2, voor een goede prijs.

  • U kan Synology opslag zelf huren via uw Synology account maar u kan deze ook via ons aanschaffen! Neem contact op indien u hierover meer wil weten.
  • Tip: Maak altijd gebruik van encryptie, waardoor bestanden worden versleuteld vooraleer ze naar de cloud worden gestuurd. Zo kan de cloud-provider uw bestanden niet (geautomatiseerd) inkijken en mocht er ooit iemand toegang krijgen tot uw cloud-account, dan zijn uw bestanden zonder het specifieke encryptie-wachtwoord nog steeds niet raadpleegbaar.

2. Synology NAS Server op een extra locatie

Hyper Backup biedt eveneens de mogelijkheid om bestanden te backuppen op een andere Synology NAS Server, bijvoorbeeld bij een familielid. Hierbij zijn de functionaliteiten dezelfde als richting een cloud-provider maar u hebt qua kost enkel de eenmalige aankoop van de Synology NAS Server.

  • Deze extra NAS kan kleiner zijn dan de oorspronkelijke, zolang er voldoende plaats is om de backups op te slaan.
  • Om dit op te zetten is wel wat configuratie van het netwerk van de backup-NAS noodzakelijk. Uiteraard kunnen wij u helpen om dit in te stellen!
  • Tip: U kan een initiële backup uitvoeren door de backup-NAS in hetzelfde netwerk te plaatsen als de bron-NAS of door de backup via een USB-schijf manueel over te brengen. Zo spaart u een zware eerste backup via internet uit (wat de impact op de internet-connecties en op de duurtijd van de setup ten goede komt).

3. Synology NAS Server in een datacenter

Indien u niets voelt voor een backup in de cloud en u hebt geen extra locatie beschikbaar of u wil een optimale bereikbaarheid van uw extra Synology NAS Server, dan kan u deze in een datacenter laten hosten. De NAS is dan vanop afstand bereikbaar maar de hosting gebeurt in optimale omstandigheden (qua connectiviteit, koeling, brandveiligheid).

  • Wij bieden via een partner hosting aan in het DC Start Datacenter in Oostkamp en wij kunnen het systeem desgewenst voorbereiden hierop, nadien houdt u nog steeds volledige controle over uw data.
  • Ter info: We beschrijven hosting in een datacenter hier als backup-toepassing maar dit kan desgewenst ook gebruikt worden voor alle andere toepassingen die uw Synology NAS Server biedt. Indien u graag een eigen webserver, mediaserver of mailserver wil hosten, dan is dit soort hosting hiervoor ideaal! Wij bekijken graag met u wat de mogelijkheden voor uw noden zijn.