Use Cases

Inleiding

Eén van de sterktes van Synology NAS Servers is het krachtige besturingssysteem (DSM). Dit systeem maakt het mogelijk om de NAS Server te laten fungeren als een volwaardige server en voor bepaalde bedrijven maakt dit de nood aan een traditionele (meestal Windows-gebaseerde) server overbodig. In dit artikel geven we een overzichtje van welke rollen de NAS Server en extra pakketten allemaal kunnen vervullen.


DSM

DSM staat voor DiskStationManager, en vormt het hart van elke Synology NAS Server. Het is gebouwd op een Linux-kern en het beheer ervan gebeurt volledig webgebaseerd, via de browser dus. Voor heel gespecialiseerde taken kan er nog via de command-line (SSH bijvoorbeeld) worden ingelogd maar voor de meeste gebruikers is dit niet nodig. Aangezien er binnenin dus een Linux-machine draait, is dit besturingssysteem heel stabiel en kan het makkelijk lange tijd werken zonder opnieuw te moeten opstarten.

 • Synology heeft nu ook Routers in het gamma en om deze aan te sturen is er een besturingssysteem SRM (Synology Router Manager) uitgebracht, wat gebaseerd is op DSM maar dan met specifieke functies voor het beheer van een Router

Basisfunctionaliteiten (standaard in DSM ingebouwd)

Bestandsbeheer

 • Fileserver: Aangezien een NAS wellicht het vaakst gebruikt wordt voor de opslag van bestanden, is alles aanwezig om dit op een professionele manier te doen. Zo zijn er uitgebreide mogelijkheden om rechten toe te kennen aan mappen, kunnen groepen worden gedefinieerd en kan alles worden aangesproken via de verschillende protocollen zoals SMB of NFS. Een Synology NAS Server kan trouwens ook gekoppeld worden aan een bestaand domein om rechten toe te kennen op basis van bestaande gebruikers.
 • Bestandsuitwisseling: Naast de protocollen die vooral binnen een netwerk worden gebruikt, is er ook een volwaardige FTP(S)- en SFTP-server beschikbaar voor uitwisselen van gegevens. Voor specifieke doelen worden ook TFTP en rsync ondersteund.

Pakketten (gratis installeerbaar via Package Manager)

Windows & Web Applicaties

 • Directory server: Dit pakket zal een Windows-compatibele directory service (domain controller) toevoegen, waardoor computers gebruik kunnen maken van centraal beheerde gebruikers (met verschillende rollen).
 • Opgelet: Basisfunctionaliteit van een Active Directory is beschikbaar maar geavanceerde Group Policies worden niet ondersteund
 • Web Station: Hiermee kan een website worden gehost, die dan ofwel binnen het lokale netwerk (intranet) ofwel vanop internet beschikbaar kan worden gesteld. Ook PHP, Python en zelfs volledige webpakketten als WordPress of Joomla zijn out of the box beschikbaar. De standaard webserver is NGINX maar er is ook een pakket beschikbaar om Apache te gebruiken.
 • MariaDB: De open-source variant van MySQL kan gebruikt worden in combinatie met de de webserver maar kan ook losstaand gebruikt worden om een andere database (bijvoorbeeld van een applicatie) te hosten
 • SSO-server: Om gebruikers toe te laten met dezelfde inloggegevens op verschillende webapplicaties in te loggen, kan de SSO-server gebruikt worden

Productiviteit

Netwerk

 • DHCP-server: Om volledige controle te hebben over de IP-adressen die gebruikt worden op het lokale netwerk, kan de DHCP-server gebruikt worden (met MAC-reservatie-mogelijkheden)
 • DNS-server: Het lokaal beheren van een domeinnaam kan handig zijn om interne applicaties een duidelijke (sub)domeinnaam te geven. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een specifieke lokale domeinnaam (b.v. bedrijfsnaam.local) of er kan een publlieke domeinnaam worden gebruikt maar dan met (al dan niet extra) lokale subdomeinen.
 • VPN-server: Op elke Synology NAS-server kan een VPN-server worden opgezet, om zo veilige connecties vanop internet naar het lokale netwerk te maken.
 • Synology Routers hebben een nog krachtiger versie aan boord om nog meer protocollen (zoals SSL VPN of Site-to-site VPN-connecties) mogelijk te maken
 • Radius-server: Authenticatie van gebruikers op de Wi-Fi kan worden uitgevoerd door de Synology NAS Server, zodat gebruikers met dezelfde inloggegevens kunnen verbinden.
 • DSM heeft een heel krachtige firewall (en DDOS-beveiliging) ingebouwd waarmee de NAS zelf wordt beveiligd tegen aanvallen van buitenaf. Op Synology routers is een uitgebreide versie hiervan beschikbaar om ook alle verkeer vanaf het netwerk richting het internet te beveiligen.

Virtualizatie & Containers

 • Virtual Machine Manager: Deze applicatie laat toe om virtuele servers te draaien op de Synology NAS Server, als alternatief voor VMWare of VirtualBox.
 • Door de systeemvereisten is dit pakket enkel op de krachtiger modellen beschikbaar en terwijl de basisfunctionaliteit gratis is, kunnen licenties worden aangekocht om extra functionaliteit toe te voegen. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat veel systemen geen aparte GPU hebben, waardoor de performantie van virtuele machines met zware grafische vereisten niet ideaal is.
 • Container Manager: Dit pakket zorgt dat Docker-containers kunnen worden beheerd op de Synology NAS Server, incl het gebruik van Docker Compose scripts